Wat te doen na aanrijding met een fiets?

Gepost 06-03-2019

[read_meter]

De kwetsbare fietser is (net zoals voetgangers) wettelijk beschermd in het verkeer. Lees hier hoe u moet handelen bij een fietsongeval.

De kwetsbare fietser is (net zoals voetgangers) wettelijk beschermd in het verkeer. Normaal gesproken moet er na een aanrijding eerst worden vastgesteld wie aansprakelijk is. Bij een aanrijding tussen een fiets en een gemotoriseerd voertuig is het echter zo dat de bestuurder van het motorvoertuig in principe aansprakelijk is voor de schade van de fietser. Daarvoor hoeft de fietser niet eerst de schuld van de bestuurder van het motorvoertuig te bewijzen. De fietser heeft dus vrijwel altijd recht op een schadevergoeding.

Wanneer is er sprake van overmacht?

Er is sprake van overmacht als er iets dusdanig onverwachts gebeurt dat de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig het ongeval nooit had kunnen voorkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval als er sprake is van ‘aan opzet grenzende roekeloosheid’ door de fietser. Als de automobilist kan bewijzen dat er sprake was van overmacht, dan kan de automobilist de schade claimen die hij heeft opgelopen door een fout van de fietser of voetganger. In de praktijk is het vaak moeilijk om overmacht te bewijzen, en zal de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk zijn voor de schade.

Wat te doen na een aanrijding met een fiets?

Als er sprake is van lichamelijk letsel dat is het belangrijk om meteen de politie te waarschuwen. Als er geen lichamelijk letsel is, dan moet u het ongeval zelf beschrijven. Meestal heeft de automobilist hiervoor een schadeformulier in zijn voertuig liggen, maar het is ook mogelijk om de schade digitaal te melden. Zorg ervoor dat u de contactgegevens van de tegenpartij opschrijft, maar ook van eventuele getuigen. Verder is het belangrijk om alle bewijsstukken te verzamelen die betrekking hebben op de ontstane schade. Deze informatie is nodig om de kans te vergroten dat u al uw schade vergoed krijgt. Neem contact met ons op als u letsel heeft opgelopen. Wij helpen u kosteloos de schade te verhalen op de tegenpartij.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

    Persoonlijke gegevens

    Wat is er gebeurd?