Maaltijdbezorger en verkeersongeval met de e-bike? Dit moet je weten

Gepost 21-12-2020

[read_meter]

Heb je tijdens je werk een ongeluk gekregen of veroorzaakt met de e-bike? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Nu mensen door de coronamaatregelen al een tijdje niet uit eten kunnen, worden er nog vaker dan anders maaltijden besteld. Dat betekent voor maaltijdbezorgers dat ze meer de weg op moeten – en dat is steeds vaker met een e-bike. Het kan gebeuren dat je een verkeersongeluk krijgt met letselschade. De kans is groot dat je recht hebt op schadevergoeding. Maar hoe zit het als jij zelf schade veroorzaakt? In dit artikel lees je hoe dat zit.

RTL Nieuws meldde vorig jaar nog dat zeker tweemaal per week een maaltijdbezorger betrokken is bij een verkeersongeluk. Uit hun onderzoek bleek dat dat in 2018 maar liefst 116 keer voorkwam. Meer dan de helft moest met een ambulance naar het ziekenhuis.

Elektrische fiets in plaats van brommer

De kans is groot dat jij als maaltijdbezorger op een elektrische bezorgfiets rijdt. De koeriers op brommertjes zie je steeds minder. Dat komt doordat het voor werkgevers makkelijker is: hun werknemers hebben geen bromfietsrijbewijs nodig voor de bezorgfiets, ook als je 15 bent, mag je rijden op een elektrische fiets én sinds 2006 is er geen WA-verzekering meer verplicht.

Wegenverkeerswet beschermt fietsers en voetgangers

Als fietser wordt je door artikel 185 van de Wegenverkeerswet goed beschermd bij een verkeersongeval met een gemotoriseerd voertuig. Dit artikel beschermt namelijk zwakke’ verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers.

Aansprakelijkheid bezorger of werkgever

Raak jij betrokken bij een verkeersongeval en loop je daarbij letselschade op, dan heb je mogelijk recht op een letselschadevergoeding. Jouw werkgever moet er namelijk voor zorgen dat de elektrische fiets die je tijdens werktijd gebruikt, veilig is.

Oók als dat jouw eigen fiets of scooter is. Wordt het ongeval veroorzaakt door een gebrek aan je fiets, dan kan het zo zijn dat je werkgever aansprakelijk is. Maar: een e-bike wordt alleen gezien als gewone fiets als hij aan een aantal voorwaarden voldoet.

Zo mag de elektromotor een vermogen hebben dat niet groter is dan 250 watt. En de trapondersteuning moet stoppen bij 25 km/u. Voldoet je e-bike daar niet aan? Dan rijd je in principe op een motorvoertuig. Daarover kun je ook lezen in dit artikel.

Wat als jij een ongeval veroorzaakt?

Natuurlijk kan het gebeuren dat jij zelf schade veroorzaakt. Goed om te weten is dat schade die door bezorgfietsen worden veroorzaakt, niet valt onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Hoe kun je je dan toch verzekeren? Drie mogelijkheden:

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

1. AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING VOOR PARTICULIEREN

Gebruik je de e-bike privé, dan kun je de Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren inzetten. Maar let op: deze verzekering dekt niet de schade die is ontstaan tijdens zakelijk gebruik.

2. WET AANSPRAKELIJKHEID MOTORRIJTUIGEN

Valt de e-bike die je voor je werk gebruikt onder de gemotoriseerde voertuigen, dan komt de Wet aansprakelijkheid motorrijvoertuigen om de hoek kijken. Voorwaarde is wel dat er op de e-bike een kentekenplaat aanwezig is.

3. AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING VOOR BEDRIJVEN

Veroorzaak jij tijdens je werk schade op een e-bike (die niet is aangemerkt als gemotoriseerd voertuig) dan dekt de Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven deze schade. Maar: dit kan wel verschillen per verzekeraar.

Sommige verzekeraars dekken bijvoorbeeld wél de schade als die wordt veroorzaakt door een motorvoertuig dat van de betrokkene zelf is (en waar de werkgever dus geen eigenaar van is). Werkgevers moeten dit dus goed uitzoeken.

Slachtoffer van ongeval met een e-bike

En wat nu als jij zelf slachtoffer wordt van een ongeval met een e-bike?

Misschien steek je het zebrapad over en word je aangereden door een bezorger met haast. Als je daarbij letselschade oploopt, is het altijd goed om uit te zoeken of je daarvoor schadevergoeding kunt krijgen.

Mogelijk moet je medische en andere kosten maken. Een goede letselschadespecialist zoekt dit samen met jou uit.

Heb jij recht op letselschadevergoeding?

Kun jij aanspraak maken op schadevergoeding na een ongeval met een e-bike tijdens je werk? Onze letselschadespecialisten zoeken samen met jou uit of je hier recht op hebt.

We maken ons er sterk voor dat je een schadevergoeding krijgt. Wij hebben letselschadespecialisten in elke provincie. Er is altijd een expert bij jou in de buurt. Meld direct je schade, of neem contact op via het contactformulier hieronder.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

    Persoonlijke gegevens

    Wat is er gebeurd?