Letselschade: op welke schadevergoeding heb jij mogelijk recht?

Gepost 23-03-2021

[read_meter]

Heb je letselschade opgelopen, dan heb je misschien recht op letselschadevergoeding. Welke soorten schadevergoeding zijn er? En hoe vraag je letselschadevergoeding aan? In deze kersverse blog behandelen wij de tien meest voorkomende schadeposten.

Een ongeluk in het verkeer waar je niets aan kon doen, een ongeluk op je werk of een medische misser. Soms loop je daarbij letselschade op. Is iemand anders aansprakelijk voor jouw schade? Dan heb je in een aantal gevallen recht op schadevergoeding. Wij zetten 10 veel voorkomende soorten schadevergoeding voor je op een rij én je leest wat jij kunt doen.

Er zijn allerlei situaties in het dagelijkse leven waarbij je letselschade kunt oplopen. Letselschade betekent dat je lichamelijke en geestelijke schade oploopt, bijvoorbeeld bij een bedrijfsongeval, tijdens het sporten of op je werk. Krijg je bijvoorbeeld een auto-ongeluk , dan moet je misschien medische kosten maken.

En als je auto daarbij beschadigd raakt, komen ook de garagekosten om de hoek kijken. Voor je het weet, heb je een flinke stapel rekeningen liggen. Gelukkig heb je in veel gevallen recht op schadevergoeding.

1. Medische kosten

De kosten voor de huisarts zitten in de basisverzekering, maar als je bijvoorbeeld medicijnen nodig hebt, dan worden die niet altijd volledig vergoed. Je moet dan bijbetalen. Daar kan een flink prijskaartje aan hangen. Het is belangrijk dat je alle rekeningen en bonnen bewaart voor de letselschadespecialist. Deze kan dan bepalen wat de hoogte van de schadevergoeding zou moeten zijn.

2. Schade aan bezittingen

Je wordt tijdens je wekelijkse hardlooprondje aangevallen door een hond, waarbij je niet alleen gewond raakt, maar ook je dure sportbroek stuk is. Of je wordt aangereden en je fiets is kapot. Je fiets moet je repareren en je hebt in het geval van de hondenbeet een nieuwe broek nodig. Schade aan je bezittingen kun je in veel gevallen vergoed krijgen.

3. Hulp in het huishouden

Een cliënt van onze letselschadejurist Jeroen Damen werd op haar fiets aangereden door een automobilist die geen voorrang verleende. Deze mevrouw was een tijdje gebonden aan bed en moest een hulp in de huishouding inhuren.

Daardoor stegen haar kosten. Jeroen zorgde ervoor dat mevrouw binnen drie weken het eerste voorschot kreeg voor de kosten die ze had moeten maken.

4. Misgelopen inkomsten

Smartengeld is een niet in geld meetbare vergoeding voor pijn en gederfde levensvreugde. Oftewel: smartengeld gaat over immateriële schade. Je durft bijvoorbeeld niet meer naar buiten na een auto-ongeluk.

Of je bent na een medische misser diep ongelukkig. De letselschadespecialist kan jou helpen om aanspraak te maken op smartengeld.

5. Smartengeld

Smartengeld is een niet in geld meetbare vergoeding voor pijn en gederfde levensvreugde. Oftewel: smartengeld gaat over immateriële schade. Je durft bijvoorbeeld niet meer naar buiten na een auto-ongeluk.

Of je bent na een medische misser diep ongelukkig. De letselschadespecialist kan jou helpen om aanspraak te maken op smartengeld.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

6. Aangepast wonen

Ben je tijdelijk minder mobiel? Meestal is dat niet zo’n probleem als je op de begane grond woont. Maar hoe moet het als je op de derde verdieping woont en er is geen lift in het gebouw? Of wat als je slaapkamer boven is?

Soms zijn er (tijdelijk) aanpassingen aan je woning nodig. Dat kost handenvol geld. De letselschadespecialist kan jou daarbij helpen.

7. Kosten voor parkeren en vervoer

Ging je altijd lopend of fietsend naar je werk en kan dat nu niet meer omdat je bijvoorbeeld in het gips zit nadat je bent aangereden? Dan moet je nu misschien met de taxi naar je werk en naar de dokter. Of je kunt nog wel autorijden maar betaalt je blauw aan parkeerkosten bij het ziekenhuis waar je heel vaak naartoe moet voor behandeling of controle.

Wist je dat je deze kosten vergoed kunt krijgen? Bewaar altijd alle parkeer- en taxibonnen!

8. Studievertraging

Zit je nog op school of studeer je en kun je je opleiding niet volgen doordat je daar niet toe in staat bent, dan is de kans groot dat je studievertraging oploopt. Doordat je misschien wel een jaar later gaat werken dan je van plan was, loop je niet alleen salaris mis maar ook werkervaring.

Voor één jaar studievertraging gelden in 2021 deze bedragen:

basisschool € 6.475
vmbo en lbo € 14.900
havo, mbo, vwo € 18.150
hbo en /wo € 22.025

9. Aangepast sporten

Bewegen is goed voor je! Voor je lichaam en je geest. Maar stel nou dat je niet meer kan sporten zoals vóórdat je letselschade had.

Misschien lukt het met een aantal aanpassingen wel. Vaak zijn dat soort aanpassingen duur, maar de letselschadespecialist kan je helpen deze kosten te verhalen op de tegenpartij.

10. Kosten zonder nut

Je was enthousiast over die proeftraining bij de voetbalclub en kocht dure voetbalschoenen en een keepershandschoen en scheenbeschermers. Of je dure sportschoolabonnement loopt gewoon door en je kunt daar nu geen gebruik van maken. En dan hebben we het nog niet gehad over de concertkaartjes die in de la blijven liggen, omdat je niet in staat bent erheen te gaan. Dit soort dingen heten kosten zonder nut. En als de tegenpartij aansprakelijk is voor jouw letselschade, dan moet deze dit soort kosten vergoeden.

Letselschade? Neem contact op met letselschadejurist

Is jou iets overkomen en denk je dat je recht hebt op letselschadevergoeding? Neem dan contact met ons op, zodat we dat samen met jou kunnen uitzoeken. Wij helpen jou gratis . hebben letselschadespecialisten in elke provincie.

Meld direct je schade, of neem contact op via het contactformulier hieronder.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

    Persoonlijke gegevens

    Wat is er gebeurd?