Jonge fietsers in het verkeer

Gepost 06-02-2019

[read_meter]

Vooral jonge kinderen lopen een grotere kans op een fietsongeluk. Zij nemen meer risico’s en kunnen de eventuele gevolgen hiervan minder goed overzien. Lees hier meer over de oorzaak en de gevolgen.

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Vooral jonge kinderen lopen een grotere kans op een fietsongeluk. Zij nemen meer risico’s en kunnen de eventuele gevolgen hiervan minder goed overzien.

Verder blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL dat afleiding in het verkeer een belangrijke rol speelt bij fietsongelukken onder kinderen: ze kijken vaker op hun telefoon, kletsen veel en luisteren meer naar muziek dan andere groepen. Bovendien zijn kinderen speels en kunnen zij impulsief en onvoorzichtig gedrag vertonen.

Hierdoor moeten bestuurders van motorvoertuigen extra goed opletten bij fietsers in het verkeer

Hoe kunnen fietsongelukken onder kinderen worden voorkomen?

Eén van manieren om de kans op fietsongelukken te verkleinen is het geven van voorlichting en het vergroten van bewustwording onder jonge verkeersdeelnemers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat risicogedrag onder kinderen vaak een gewoonte is geworden.

De provincie Noord-Holland heeft daarom speciaal voor basisscholen en het voortgezet onderwijs het Split the Risk lespakket beschikbaar gesteld. Het doel hiervan is om kinderen op een interactieve manier bewust te maken van risicogedrag en de mogelijke gevolgen hiervan.

Aansprakelijkheid fietsenongeluk met kind

Ondanks alle voorzorgmaatregelen kan het natuurlijk gebeuren dat een kind betrokken raakt bij een fietsongeluk. In dat geval is het belangrijk om te weten dat zwakke verkeersdeelnemers (dat zijn voetgangers en fietsers) in het verkeersrecht extra worden beschermd wanneer er sprake is van een aanrijding met een motorvoertuig.

Als daarbij een kind jonger dan 14 jaar betrokken is dan gelden er bovendien speciale regels. Hierdoor moet de schade bijna altijd volledig worden vergoed door de bestuurder van het motorvoertuig.

Is jouw kind betrokken geraakt bij een verkeersongeval en wil je juridisch advies over hoe nu verder? Onze juristen staan voor u klaar met gratis en vrijblijvend advies.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

    Persoonlijke gegevens

    Wat is er gebeurd?