Schadevergoeding voor ‘verlies aan zelfwerkzaamheid’?

Gepost 30-01-2020

[read_meter]

Klussen in en buiten jouw woning vallen onder zelfwerkzaamheid, zoals schilderen of reparaties. Het kan voorkomen dat je door een ongeval te maken krijgt met verlies aan zelfwerkzaamheid. Als je door het ongeval beperkt bent en iemand anders nu die klussen voor je moet doen, kun je een vergoeding krijgen.

In dit blog leggen we uit of en wanneer je volgens de rechter een schadevergoeding kunt krijgen voor verlies aan zelfwerkzaamheid.

Uitstellen van periodieke werkzaamheden

Een aandachtspunt bij de schadepost zelfwerkzaamheid is dat je als letselschadeslachtoffer niet altijd recht hebt op een vergoeding voor uitbesteedde voorgenomen onderhoudswerkzaamheden in en rondom je woning. Zo zal er bij een tijdelijke aantasting van het arbeidsvermogen aan je worden gevraagd om de onderhoudswerkzaamheden even uit te stellen. Bijvoorbeeld als het gaat om periodieke werkzaamheden, zoals schilderwerk.

De schadebeperkingsplicht stel dus eisen aan de eigen handelwijze. Met feiten en omstandigheden moet worden beoordeeld hoe die eisen concreet worden ingevuld.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

In het geval van achterstallig onderhoud

In het geval van achterstallig onderhoud, zal het uitstellen van de werkzaamheden minder voor de hand liggen. Maar dat het niet tijdig plegen van onderhoudswerkzaamheden verregaande consequenties kan hebben, illustreert een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland (verschenen in Letselschade Magazine) in een kort geding.

In deze zaak was er sprake van achterstallig onderhoud en de aansprakelijkheidsverzekeraar reageerde niet op de herhaalde verzoeken voor bevoorschotting om dit te herstellen. Uiteindelijk was het achterstallige onderhoud aanleiding voor de gemeente om met bestuursdwang over te gaan tot sloop. De bank ging over tot executoriale verkoop van het perceel en er bleef een hoge schuld achter. De kosten die hieruit voortvloeide waren vele malen hoger dan de kosten voor de voorgenomen onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast zorgde de al voor het ongeval bestelde materialen, die bestemd waren voor de verbouwing, voor hoge kosten.

In deze zaak bepaalde de rechtbank dat van het slachtoffer, die voor de datum van het ongeval een parketvloer had besteld, niet meer kon worden gevergd dat hij het leggen van de parketvloer zou uitstellen tot hij fysiek weer in staat zou zijn de werkzaamheden te verrichten. Deze kosten kwamen uiteindelijk wel voor rekening van de aansprakelijke partij, zijnde de aansprakelijkheidsverzekeraar.

Je vergoeding hangt af van 3 verschillende bepalingen

Het moment waarop je de voorgenomen onderhoudswerkzaamheden in en rondom de woning kan uitbesteden en die dan voor een vergoeding in aanmerking komen, wordt bepaald door:

In hoeverre het op korte termijn uitvoeren van de voorgenomen onderhoudswerkzaamheden, hogere kosten in de toekomst voorkomen.
Of de benodigde materialen voor de voorgenomen onderhoudswerkzaamheden al zijn besteld.
De tijdsduur waarin je niet in staat bent om de voorgenomen onderhoudswerkzaamheden te verrichten.

Mocht je je nou afvragen welke klussen onder zelfwerkzaamheden vallen, of de hoogte van de vergoeding waarvoor je in aanmerking komt, neem dan contact met ons op.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

    Persoonlijke gegevens

    Wat is er gebeurd?