Het belang van een Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI)

Gepost 12-04-2021

[read_meter]

Een Schadeverzekering voor Inzittenden is in Nederland niet verplicht, het biedt uitkomst als je letselschade hebt opgelopen en nu verwikkeld bent in een ellenlange discussie met de aansprakelijke verzekeringsmaatschappij. In dit artikel leggen we uit wat de toegevoegde waarde is van deze verzekering.

Wanneer je als bestuurder van een gemotoriseerd voertuig als gevolg van een verkeersongeval letselschade oploopt, ben je niet vanzelfsprekend verzekerd van dekking van deze letselschade. Alleen wanneer de schuld van de wedepartij kan worden aangetoond, kan deze met succes aansprakelijk worden gesteld en de letselschade worden verhaald. Maar wat als er een ellenlange discussie met de verzekeraar ontstaat omtrent de toedracht van het ongeval of de schuld van het ongeval ligt bij de bestuurder zelf? Een schadeverzekering voor Inzittenden (SVI) kan uitkomst bieden en in dit artikel leggen wij je uit waarom.

Een SVI: Wat is het?

SVI enkel bedoeld voor inzittenden?

Zoals de naam al doet vermoeden, biedt een SVI dekking voor alle in- of opzittenden van een gemotoriseerd voertuig. Wat veel mensen niet weten, is dat de bestuurder van het voertuig ook als in- of opzittende wordt gezien. Een SVI of SVO biedt daarom ook dekking wanneer de bestuurder letselschade oploopt als gevolg van een verkeersongeval.

Waarom een SVI afsluiten?

Het afsluiten van een SVI is niet, zoals de WAM-verzekering, verplicht maar wel het overwegen waard. Bijrijders kunnen bij een ongeval hun letselschade altijd claimen op de WAM-verzekering van de bestuurder of op die van de tegenpartij. Zij worden namelijk gezien als Schuldloze Derden. Een bestuurder kan zijn schade niet verhalen op zijn eigen WAM-verzekering.

Het afsluiten van een SVI is dus vooral belangrijk voor bestuurders van een motorvoertuig. Bij het verhalen van de schade speelt de schuldvraag namelijk geen rol. De SVI neemt na een ongeval de letselschade in behandeling. Het voordeel van deze verzekering is dat de schade sneller kan worden afgehandeld en uitgekeerd, omdat er geen discussie gevoerd hoeft te worden over de aansprakelijkheid.

Verschil met een OVI

Een Ongevallenverzekering voor Inzittenden (OVI) is een aanvullende verzekering die een vast bedrag uitkeert bij blijvende invaliditeit of overlijden van de inzittenden van de auto door een verkeersongeval. Deze verzekering is weliswaar vaak goedkoper, maar haalt het op vrijwel elk ander punt niet bij de uitgebreidere Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI). Een OVI keert niet de werkelijk geleden schade uit maar slechts een percentage, kent geen vergoeding voor beschadigde spullen en immateriële schade.

Een SVI mag dan iets duurder zijn dan een OVI, deze aanvullende verzekering kost je vaak maar een paar euro per maand extra en kan veel risico die je loopt in het verkeer uitsluiten. Wij adviseren je dan ook zeker om een SVI af te sluiten.

Gratis rechtshulp bij claimen letselschade

Heb je letselschade opgelopen als gevolg van een ongeval en wil je deze schade door ons laten verhalen? Wij helpen jou gratis. De aansprakelijke partij betaalt onze buitengerechtelijke kosten. We hebben letselschadespecialisten in elke provincie. Hierdoor is er altijd een expert bij jou in de buurt.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

    Persoonlijke gegevens

    Wat is er gebeurd?