Hang geen mondkapje aan binnenspiegel

Gepost 25-03-2021

[read_meter]

‘Sorry, maar ik heb je echt niet gezien.’ Van veel slachtoffers die zijn aangereden door een automobilist horen wij dat dit helaas een bekende zin is. Vaak blijkt uit politieonderzoeken dat de bestuurder van de auto wel gekeken heeft, maar het slachtoffer niet opmerkte.

Nu steeds meer mensen hun mondkapje aan de binnenspiegel van hun auto hangen, wordt de kans op ongevallen onnodig vergroot. Een dergelijke automobilist wordt in dit soort situaties als aansprakelijke partij gezien en het slachtoffer blijft helaas achter met (letsel)schade.

Veilig Verkeer Nederland roept dan ook op om geen mondkapjes meer aan de binnenspiegel van de auto te hangen. Het probleem is dat mensen op de motor, fiets of brommer volledig achter het mondkapje kunnen verdwijnen. Dit kan voor gevaarlijke verkeerssituatie zorgen.

Boete bij mondkapje aan binnenspiegel

Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent ook meer kwetsbare verkeersdeelnemers op de weg die achter een mondkapje kunnen verdwijnen. Een reden om extra voorzichtig te zijn als automobilist.

In Nederland wordt het ophangen van mondkapjes aan de binnenspiegel niet uitdrukkelijk vermeld in de wet. Echter is het wel verboden om tijdens het autorijden het zicht te belemmeren door een onnodig voorwerp; in dit geval een mondkapje.

Mocht je toch je mondkapje aan je binnenspiegel hangen, dan riskeer je een boete van € 150,-. Wanneer het onnodige voorwerp ook daadwerkelijk een aanrijding heeft veroorzaakt, kan de boete zelfs nog hoger uitvallen en kan dit alsmede gevolgen hebben voor de bereidheid tot vergoeding van de verzekering.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Minder alert door ophangen mondkapje

Een mondkapje aan de binnenspiegel van de auto hangen zorgt niet alleen voor een belemmering van het zicht, het zou er tevens voor kunnen zorgen dat je als automobilist went aan iets dat beweegt in het zichtveld.

Hierdoor bestaat het gevaar dat je als automobilist minder oplettend bent bij echt gevaar en daardoor kun je sneller kwetsbare verkeersdeelnemers over het hoofd zien. De kans op ernstige verkeersongevallen neemt daarmee toe. Het is dan ook niet verstandig om een mondkapje aan de binnenspiegel te bewaren.

Het is tot slot natuurlijk ook onhygiënisch om een mondkapje aan je binnenspiegel op te hangen. Op deze manier wordt het coronavirus verspreid in de auto, waardoor inzittenden onnodig risico lopen om besmet te raken. Ons advies: leg het mondkapje in je dasboardkast of op de bijrijdersstoel zodat het zicht tijdens het autorijden vrij blijft.

Rechtshulp na letselongeval in het verkeer?

Ben je slachtoffer geworden van een ongeval door het toedoen van een ander en heb je hierbij letsel opgelopen? Neem contact op met onze letselschadeprofessionals om te laten beoordelen of wij je kosteloos kunnen bijstaan, bij het verhalen van de letselschade.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

    Persoonlijke gegevens

    Wat is er gebeurd?