App maakt tieners bewust van gevaren smartphonegebruik in verkeer

Gepost 16-04-2020

[read_meter]

Letselschade onder tieners voorkomen? Een spel kan daarbij helpen. Letselschade onder tieners voorkomen? Een spel kan daarbij helpen. De populaire app Wheelie Pop maakt jonge tieners bewust van de risico’s van het smartphonegebruik in het verkeer. De game is inmiddels meer dan 20.000 keer gedownload.
De populaire app Wheelie Pop maakt jonge tieners bewust van de risico’s van het smartphonegebruik in het verkeer.

Letsel door fietsongevallen

Een fietsongeluk met letsel tot gevolg is vaak te wijten aan het gebruik van de smartphone. Met name onder jonge tieners komt dit vaak voor. In de praktijk zien wij dit terug als er advies en juridische bijstand wordt verleend na een letselschade-ongeval. De provincie Utrecht stelde destijds al € 30.000 euro beschikbaar voor het initiatief om jonge tieners bewust te maken van de gevaren van het smartphonegebruik.

Tieners een risicogroep in het verkeer

Met name de 10 tot 15 jarigen zijn een risicogroep. Tijdens het fietsen laten zij zich makkelijk afleiden door hun smartphone, zo blijkt uit cijfers. De sociale invloed van vrienden is in deze leeftijdscategorie groot, waardoor het risicogedrag en de kans op fietsongevallen toeneemt. Recent onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid toont aan dat ruim driekwart van de pubers weleens de telefoon gebruikt tijdens het fietsen.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Entertainment, educatie en bewustwording

De game Wheelie Pop, ontwikkeld door Veilig Verkeer Nederland, vergroot spelenderwijs het bewustzijn van het gebruik van de telefoon op de fiets om zo een bijdrage te leveren aan een daadwerkelijke gedragsverandering bij jonge verkeersdeelnemers. Al fietsend racen gebruikers door verschillende levels, moeten zij obstakels ontwijken en proberen zij ondertussen appjes en telefoontjes te negeren. De in 2017 gelanceerde game kon al rekenen op meer dan 20.000 downloads.

Resultaat in de praktijk

Onderzoeksbureau Ruigrok kreeg de opdracht om het effect van Wheelie Pop in de praktijk te onderzoeken. Een van de uitkomsten was dat spelers van de game vaker nadenken over hun veiligheid tijdens het fietsen dan niet-spelers. Verder wordt verwacht dat het effect wordt vergroot wanneer het spel vaker wordt gespeeld. Onze tip aan (thuiswerkende) ouders om de app van Veilig Verkeer Nederland vandaag nog te introduceren.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

    Persoonlijke gegevens

    Wat is er gebeurd?