Aantal jonge verkeersslachtoffers verdubbeld in september

Gepost 16-09-2020

[read_meter]

Het aantal verkeersslachtoffers onder brugklassers is in september 2 keer zo hoog als in de rest van het jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Letsel Informatie Systeem van VeiligheidNL. Het aantal fietsongevallen met letselschade is dan ook hoger in deze maand.

De afgelopen 10 jaar vielen onder brugklassers 18 doden door fietsongevallen (cijfers SWOV).

Van hen werden er 7 geschept door een vrachtwagen. Onder de 10-jarigen (7 doden) en 11-jarigen (4 doden) ligt het aantal dodelijke fietsongevallen een stuk lager.

Waarom meer fietsongevallen in september?

Ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd brengen hun kinderen steeds vaker met de auto naar school. Maar meer auto’s op de weg betekent ook meer files en meer irritatie. Dit leidt tot meer verkeersongevallen.

Vaak zijn brugklassers de dupe. Daarnaast doen kinderen in de basisschoolleeftijd minder fietservaring op als ze weggebracht worden. Als deze kinderen vervolgens naar de middelbare school gaan, zijn het onervaren verkeersdeelnemers die sneller bij een fietsongeval betrokken zijn.

In De Volkskrant zegt de Fietsersbond daarover: ‘Brugklassers moeten voor het eerst in hun eentje lange afstanden afleggen […]. Dat doen ze vaak met weinig voorbereiding.’ Veilig Verkeer Nederland pleit er dan ook voor dat middelbare scholen eveneens aandacht gaan besteden aan verkeersveiligheid om het aantal fietsongevallen met letselschade te beperken.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Kinderen onvoorspelbaar en snel afgeleid

Naast het gebrek aan ervaring in het verkeer, zijn er nog meer redenen waarom brugklassers meer risico lopen op een fietsongeval met letselschade:

Brugklassers zijn onvoorspelbaar. Hun brein is volop in ontwikkeling, waardoor ze snelheid en gevaar lastig kunnen inschatten (SWOV).
Brugklassers zijn snel afgeleid. Ze doen een hoop op de fiets: lachen, praten, muziek luisteren en WhatsAppen, ondanks dat dit niet meer mag.
Brugklassers nemen het niet zo nauw met de regels op het fietspad. Met z’n allen naast elkaar fietsen is geen uitzondering.

Letselschade door fietsongeval?

Heeft je zoon of dochter letselschade opgelopen door een verkeersongeval? Mogelijk heeft hij of zij dan recht op schadevergoeding. Bel gratis met onze specialisten of neem contact op via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met je op en beantwoorden dan vrijblijvend je vragen over het fietsongeval, het claimen van een schadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

    Persoonlijke gegevens

    Wat is er gebeurd?