Aanrijding tussen fietser en voetganger, wie is aansprakelijk?

Gepost 13-03-2019

[read_meter]

De kwetsbare fietser is (net zoals voetgangers) wettelijk beschermd in het verkeer. Lees hier hoe je moet handelen bij een fietsongeval. Voetgangers en fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom worden zij in het verkeersrecht extra beschermd wanneer er sprake is van een aanrijding met een motorvoertuig. Maar wie is er aansprakelijk in het geval van een aanrijding tussen twee fietsers of tussen een fietser en een voetganger? In zo’n geval gelden de gebruikelijke regels van het bewijsrecht: de eisende partij zal moeten bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de aanrijding. In de praktijk kan het gebeuren dat zowel jij als de tegenpartij schuld hebben aan de aanrijding.

Schuld versus aansprakelijkheid

De begrippen schuld en aansprakelijkheid worden vaak met elkaar verward. De ‘schuld’ die iemand heeft aan een aanrijding is niet hetzelfde als het juridische begrip ‘aansprakelijkheid’. Dit laatste is de verplichting om de schade van iemand anders te betalen, zelfs als het niet duidelijk is wie de aanrijding heeft veroorzaakt. Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen zijn bijvoorbeeld aansprakelijk voor het letsel als gevolg van een aanrijding met een fietser, ook als zij geen directe schuld hebben aan de gebeurtenis.

Het belang van bewijs

Om de tegenpartij aansprakelijkheid te stellen voor het letsel is het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Denk daarbij aan de schade aan bezittingen, maar ook bijvoorbeeld aan medische kosten die je hebt moeten maken. Daarnaast is het belangrijk om contactgegevens te verzamelen over de tegenpartij en van eventuele getuigen. Hun verklaring is namelijk belangrijk bewijs. Aan de hand van het bewijs zal moeten vastgesteld wat er precies is gebeurd en in welke mate de betrokken partijen aansprakelijk zijn voor de schade.

Ben je slachtoffer geworden van een ongeval tussen een fiets en voetganger? Vertel het verhaal aan onze letselschade-juristen en zij vertellen waar je recht op heeft.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

    Persoonlijke gegevens

    Wat is er gebeurd?